ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑΟΣ; ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ; ΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΜΑΣ; ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΑΣ; ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ;


ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ.


Η ΔΩΡΑ ΓΚΙΟΥΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΙΛΛΥΡΙΑ ΡΑΔΙΟ 
"ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ" 
ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ
17/09/2020


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑΟΣ; ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ; ΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΜΑΣ; ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΑΣ; ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ; ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΙΟ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ 360 ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΜΟΙΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑΣ-ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΩΝ 360 ΗΜΕΡΩΝ-ΜΟΙΡΩΝ, ΚΑΙ ΟΧΙ 365 ΜΕΡΩΝ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ; ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ; ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ. 
ΩΣΤΟΣΟ, ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΓΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ.


ΙΛΛΥΡΙΑ ΡΑΔΙΟ - ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΔΩΡΑ ΓΚΙΟΥΡΑΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ
ΑΕΤΩΜΑΤΑ 144 ΜΟΙΡΕΣ


ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΡΟΥΛΟΥΣ


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣΙος: Το νησί με τις 365, σφηνωμένες στους βράχους, εκκλησίες και τα περίφημα πανηγύρια του καλοκαιριού 

Μπορεί για τους Ελληνες, που γνωρίζουν καλά την παράδοση του τόπου και έχουν επισκεφθεί τις Κυκλάδες, να μην προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στα νησιά υπάρχουν διάσπαρτες εκατοντάδες εκκλησίες, ωστόσο, τα ασβεστωμένα εκκλησάκια που υπάρχουν, είτε σφηνωμένα μέσα στα σοκάκια (σχεδόν σε κάθε γωνία), ή στέκουν μόνα τους και ξεχωρίζουν στα περίχωρα, προκαλούν την εντύπωση και την περιέργεια των ξένων τουριστών. Κάποιες φορές στέκονται και η αφορμή για τη συγραφή ενός άρθρου για κάποιο από τα νησιά αυτά. Κάπως έτσι συνέβη και με τον τον αρθρογράφο της Huffington Post και την Ίο.

«Στην Ίο υπάρχουν 365 εκκλησίες και παρεκκλήσια, μια για κάθε μέρα του χρόνου. Μπορεί και περισσότερες» τονίζει ο αρθρογράφος του αμερικανικού ιστοτόπου σημειώνοντας ότι αν σε κάποιον αρέσουν οι ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός από το κυκλαδίτικο αυτό νησί.
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι ο αριθμός των εκκλησιών δικαιολογείται όχι από το πλήθος των κατοίκων του νησιού, που δεν ξεπερνούν τους 2.000, αλλά από το  γεγονός ότι στην Ιο οι παραδόσεις διαδραματίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο.

Και μπορεί στις περισσότερες από τις 2.000 αυτές εκκλησίες να μην γίνονται τακτικά λειτουργίες, ωστόσο οι κάτοικοι του νησιού φροντίζουν προσωπικά να τις διατηρούν καθαρές, να τις ασβεστώνουν, να περιποιούνται και να ποτίζουν τα λουλούδια που υπάρχουν στον περίβολό τους.

Ολες οι εκκλησίες στην Ιο είναι ίδιες, προθσέτει ο συντάκτης της Huffington Post. «Ορθογώνιες με ένα θόλο στην κορυφή, και ασβεστωμένους τοίχους. Εσωτερικά είναι λιτές, με λίγες ξύλινες καρέκλες, μερικές εικόνες και φυσικά κεριά» και προσθέτει ότι πολλές από αυτές είναι στενά συνδεδεμένες με τα μοναστήρια που υπήρχαν κάποτε στο νησί. Πλέον, όλα έχουν εγκαταλειφθεί και ανοίγουν μόνο σε μεγάλες γιορτές όπως το Πάσχα, στις 24 Ιουνίου όπου γιορτάζει στο νησί ο Αγιος Ιωάννης και τον Δεκαπενταύγουστο. Τότε που στήνονται τα μεγάλα πανηγύρια στους περιβόλους τους, που οι κάτοικοι του νησιού φτιάχνουν και μοιράζουν δωρεάν φαγητό σε όλους και στήνονται μεγάλα νησιώτικα γλέντια.
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΧΡΥΣΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ 9 ΕΝΝΕΑ ΕΛΛΑΝΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣ ΤΩΝ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΜΕΓΑ, ΟΠΟΥ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΑΙΘΕΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 
 #ΕΛΛΑΝΙΑΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ #ΕΛΛΑΣ #ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ #ΝΑΟΙ