ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΕΚΛΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ Η ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ;" ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΝΑΝΑ ΕΜΕΝΙΔΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΓΩ.


Ο ΠΕΤΡΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ Η ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ;” ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΤΗΝ ΝΑΝΑ ΕΜΕΝΙΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Ο ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΘΑΝΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ, ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ, ΣΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ»
ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ 2,3 ΚΑΙ 5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9 ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 3984, (ΦΕΚ ΑΡ. 150/11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011), «ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 55 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4075, (ΦΕΚ ΑΡ. 89/11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012).
ΕΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΝΟΣ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΕΝΗΛΙΚΟ ΘΑΝΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΕΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΝΟΗΣΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ, ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ, ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ, ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΟΡΙΣΤΗΣ ΦΡΑΣΗΣ «ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ», ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 2 ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3984, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ «ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3» , ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΑ (10) ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ!
ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, (ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ «ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΟΣ), ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΥΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΠΟΥ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ «ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑΝ» ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥΣ.
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ Η ΕΚΦΡΑΣΗ «ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ», ΔΗΛΑΔΗ «ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ», ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ – ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ.
ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΛΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΑΘΩΣ ΕΧΕΙ ΕΠΕΛΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΑΡΚΑΣ.
ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:
1) Ο ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΧΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
2) Ο ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΕ ΩΣ ΝΟΜΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΙΤΗ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ, ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ.
3) ΑΠΟ ΗΘΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ Η ΠΡΑΞΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΣΕΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΥΛΕΥΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.
4) ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΜΑΤΟΣ Ή ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «ΦΥΤΟΥ».
5) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ.
6) ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ, ΤΑ ΔΕ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.
7) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ), ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΙΑΤΡΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.
8) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΩΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΕΖΗΣΑΝ.

e-synews.gr